Yarısı su dolu bir bardağı gösterip bu soruyu sorduğunuzda;
İyimser, yarısının dolu olduğunu,
Kötümser, yarısının boş olduğunu
Yazılımcı, tamamen boş olduğunu,
Proje Yöneticisi ise bardağın ihtiyaç duyulandan iki kat büyük olduğunu söyler.
Proje önemlidir. Çünkü bir ihtiyacın farkında olunması ve bu ihtiyacın giderilmesinin amaçlandığını gösterir. Proje; planlama ister, ciddiyet ister, disiplin ister. Proje, bir amaca yöneliktir.
Projesiz yapılan çalışmalarda sorun veya ihtiyacın bütünü göz ardı edilir, kısa vadede günü kurtarır, devamlılığı yoktur ve ilerleyen süre zarfında aynı ya da benzeri bir sorun veya ihtiyacın yeniden belirmesi söz konusudur. Ama bir proje hazırlanarak yapılan çalışmalarda sorunun bütününün çözümü hedeflenir, amaca uzun süre katkı sağlaması gözetilir.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) seçimlerine bir aydan az bir süre kaldı.
İş İnsanı Sayın Mustafa Buluntu, KMTSO Başkanlığına fiilen 6 -7 ay önce adaylığını açıklamış, uzun bir süre üyeleri gezerek ihtiyaç, talep ve beklentilerini öğrenmişti. 17 Ekim’de düzenlediği bir basın toplantısıyla da hem adaylığını resmen açıklamış hem de projelerini anlatmıştı.
Daha önceki köşemde de Sayın Buluntu ile bir köşe kaleme almış, toplantıdaki izlenimlerimi anlatmıştım.
Projeler için ayrı bir köşe yazmaya karar verdim zira Kahramanmaraş’ın en çok ihtiyaç duyduğu projeler benim de zaafımdı.
Bir proje; ayakları yere basmıyorsa, uygulanabilirliği yetersiz ise ve muhataplarının sorununu çözmüyor ve ihtiyaçlarını gidermiyorsa, atın o projeyi çöpe!
Sayın Buluntu’nun resmi adaylık ve projelerini açıklamayı ertelemesi de herhalde saha araştırmalarının zaman almasıydı. Üyelerin dinlenmesi, taleplerin not edilmesi, çözüm önerilerinin bulunup iyi hesaplama ve uygulanabilirliğinin test edilmesi sonrası bunun projeye dönüştürülmesi uzun bir süreç istiyor.
O günkü basın açıklamasında Sayın Buluntu, 29 tane proje saydı.
Hepsini de can kulağıyla dinledim.
Sektör kurullarını daha aktif hale getirilmesi, odası olmayan ilçelerdeki üyelerin meclis ve komitelere dahil edilmesi, sektör kurullarının yönetim toplantılarına davet edilmesi gibi odada temsil düzeyini artırmak istiyor Sayın Buluntu.
Odanın kurumsal kimliğini ön plana çıkarmak, firmalara kurumsal çözümler sunmak, iş insanlarının ufkunu ve vizyonunu genişletecek programlar düzenlemek, KMTSO Akademi ile iş dünyasının ihtiyaç duyduğu gelişime katkı sağlamayı hedefliyor Sayın Buluntu.
Kızkapanlı, Tomsuklu gibi OSB’lerin bir an önce faaliyete geçmesini; Islah OSB’lerinin bir an önce kurulmasını, orta ölçekli sanayi bölgeleri oluşturulmasını, küçük sanayi esnaflarına 10 bin metrekareye kadar kapalı alan kurulmasını sağlayarak şehir ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyor Sayın Buluntu.
OSB’lerle beraber konut planlaması, OSB’lerde ortak akredite test laboratuarları ile Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi kurarak bilimin ışığında üretim yapılmasını önemsiyor Sayın Buluntu.
Benim de çok önemsediğim Uzay Havacılık Eğitim Merkezi projesi, Sayın Buluntu’nun açıkladığı en anlamlı ve ileri görüşlü projelerden birisi.
Moda ve Tasarım Merkezi’nin kurulması ve bu konuda şehrin kültürüne önemli katkı sağlayanlardan biri olan Olgunlaşma Enstitüsü ile işbirliği bana göre geç kalınmış bir çalışmaydı ve Sayın Buluntu bunu da projelerine eklemiş. Şehrin emektar iş adamlarına gereken değerin verilmesi için yapılacak çalışmalara da değindi Sayın Buluntu.
Oda bünyesinde Yüksek İstişare Kurulu kurulması, Yeşil Büyüme Projesi, KMTSO sosyal tesis, KMTSO kart, Beyaz Masa (Çözüm Masası), üyeler ve çalışan anneler için kreş, KMTSO için fon oluşturulması ve bu fon ile ihtiyaç sahibi ailelere yardım yapılması gibi sosyal sorumluluk projelerini anlattı Sayın Buluntu.
Benim için en büyük sosyal sorumluluk projelerinden birisi de turizm ve gastronomiydi. Turizmin geliştirilmesi ve Kahramanmaraş’ın gastronomisinin öne çıkartılması, bu şehre yapılacak en kıymetli hizmetlerdir. Bu projesinden dolayı da Sayın Mustafa Buluntu’ya teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.